Hibaüzenet

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/oldtimerhotrod/public_html/europlan/includes/menu.inc 579 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/oldtimerhotrod/public_html/europlan/includes/common.inc 394 sor).

Történetünk

1990-es évek

1990-ben a kelet-európai országokban is lehetővé vált a szabad vállalkozás. Számos egykori állami nagyvállalatból váltak ki kisebb cégek, amelyeknek sokszor igen nehéz körülmények közt kellett önálló gazdálkodással megmaradniuk. Különösen nehéz volt azoknak, akik sem ingatlan vagyont, sem vezetőségi szintű kapcsolati tőkét nem „örököltek” az alapításkor. 

Ez utóbbi kategóriába tartozott az Europlan Mérnökiroda Kft. is, amikor 1990-ben életre hívták az akkori tulajdonosok, a holland Airco-Fin b.v., a Vegyterv, ahonnan az Europlan kivált és a kiskunfélegyházi Április 4 Gépipari Művek. Lehetett azonban számítani a jól képzett mérnöki állományra, az akkor már több évtizedes tervezői tapasztalatra, valamint arra, hogy a hollandok révén kiépülhetett egy tartós kapcsolat a Lummus Heat Transfer Systems hágai irodájával. 

Az első hat évben Glasz Endre ügyvezetése alatt – aki azóta is aktívan részt vesz a mérnöki munkában – az Europlan Mérnökiroda Kft. meghatározó tudásbázist épített fel a léghűtők területén. Az Egyesült Államoktól Szingapúrig, Bahrain-től Dél-Koreáig, sokfelé valósultak meg léghűtő projectek az Europlan tervei alapján.  

A hazai piacon a MOL Rt maradékfeldolgozási beruházási programjában is részt vett az Europlan Mérnökiroda Kft. a léghűtő tervezés területén. 

A 90-es évek végére Europlan már a hazai technológiai ipar szinte összes szereplőjének partnere lett. Az olaj- és gázipar mellett sok jelentős tervezési feladatot hajtott végre a gyógyszeriparban, valamint a vegyiparban. 

A magyar piacon az elsők között intézkedett arról, hogy munkáját dokumentált eljárások szerint végezze és minőségügyi rendszerét független tanusító szervezettel tanusíttassa. 1997 óta ISO9001 szerint tanusított cég. 

2000-es évek

A 2000-es évekre a tulajdonosi szerkezet egyszerűbbé vált. Továbbra is az Airco-Fin b.v. volt a fő tulajdonos, mellette pedig a Transelektro Rt. volt a kisebbségi tulajdonos, később pedig egyedül az Airco-Fin tulajdonolta a céget. A kétezres évek második felében német intézményi befektető (DKW GmbH.) vásárolt többségi tulajdoni hányadot, azzal a kifejezett szándékkal, hogy a németországi erőművi piaci munkájukban az Europlan tevőlegesen vegyen részt. A közös munka rövid ideig tartott, mivel a német erőművi piac elsőként omlott be a 2008-ban induló gazdasági világválság során. 

Az Europlan Mérnökiroda továbbra is két fő tervezési ágazatban szolgálta ki főként a hazai piac résztvevőit. A nyomástartó edények területén számos újonnan épülő üzem számára tervezett hőcserélőket, kolonnákat, reaktorokat, fermentorokat, léghűtőket, edényjellegű készülékeket és tároló tartályokat, míg csőtervezés vonalon üzemi létesítményeket illetve azok bővítéseit, intenzifikációit, vagy részeit, külső (OSBL) csatlakozásait, töltő-lefejtő állomásokat stb. tervezett. A beruházók részéről jellemzővé vált a projectek EPC vállalatokkal történő bonyolítása, így olyan nagynevű cégekkel került az Europlan munkakapcsolatba, mint pl. a Foster Wheeler, a Snamprogetti, a Stone and Webster, a Linde, a Siirtec Nigi és mások.  

A külföldi tervezések visszaszorultak, bár léghűtő projecteken dolgozott a vállalat az Egyesült Királyságba, Horvátországba és Fehéroroszországba, valamint 3D-s csőtervezést és  csőfeszültség számításokat végzett német piacra. 

Napjaink

A 2010-es évek közepén a német tulajdonosok helyét Glasz Péter vette át, aki az Europlan Mérnökiroda ügyvezető igazgatója volt 1996 és 2006 között, majd 2013-tól napjainkig. Az Airco-Fin továbbra is megtalálható a tulajdonosi körben.

A tervezési munkában a számítógépes programok fejlődése lehetővé tette a létesítmény tervezés új módszerét, a parametrikus modellépítést. A gyártási dokumentáció az aprólékos gonddal felépített modellből származtatható. Ezt a módszert az Europlan Mérnökiroda Kft is hosszabb ideje alkalmazza. A kétezres évek közepén PDMS-el dolgozott, majd évtizedünk elejétől a finn fejlesztésű Cadmatic nevű szoftverrel végzi a csővezetéki rendszerek tervezését. A paraméteres tervezés tudatos alkalmazása mellett csökkenthető az elkövetett hibák mennyisége, megteremthető a tervdokumentumok közötti összhang, és főként jobban kézben tarthatóvá válnak a projectekre annyira jellemző változások. 

Ez a nyomástartó edény tervezésre is igaz, ezért használ az Europlan ma már szilárdtest modellező programot.  

Europlan tudatosan törekedett azon egyéb szoftverek beszerzésére, amelyek használatával a kor szakmai színvonalán tudja a háttérmunkát elvégezni. Ilyen speciálisan célra fejlesztett szoftverekkel készülnek a szilárdsági számítások, a hőcserélők és léghűtők hőtechnikai és hidraulikai méretezései és a csőfeszültség számítások. 

Évtizedünk legjelentősebb feladata volt a Glencore óriáscég számára végzett gyártervezés. Egy nagykapacitású növényolajgyár létesítéséhez végezte Europlan a gépészeti tervezéseket, illetve az egyes társszakmák tervezői munkáját generáltervezés keretén belül hangolta össze. A munka a Technip nevű EPC nagyvállalat égisze alatt zajlott, aki a Glencore megbízásából gyakorolta a teljes műszaki felügyeletet, majd végezte a beszerzést.