Általános bemutatás

Üzemtervezés, egyedi készülékek tervezése, kiegészítő szolgáltatások.

Üzemtervezés

Tervezőként és project manager-i bázisként az Europlan Mérnökiroda csapata mindig a Megrendelő megbízható partnere. A kiviteli tervek elkészítéséhez tapasztalt csapatunk kialakítja a megfelelő adatbázist, amiből a 3D modellt fel lehet építeni. Az üzem elrendezés kialakítása során ügyelünk a gyakorlati megfontolásokra, a technológia vagy annak egyes műveletei által megkívántakra és a szakma-specifikus előírások betartására. A kiviteli tervek készítésekor külön tekintettel vagyunk a lehető legnagyobb mértékű előgyártásra, miáltal a drágább, nehezebben kivitelezhető és vizsgálható helyszíni varratok mennyiségét minimalizálni tudjuk. Több évtizedes kivitelezői tapasztalattal rendelkező mérnökünk biztosítja a helyszíni kivitelezés-vezetés magas színvonalát és igényességét. A tervezés folyamán a Megrendelővel fenntartott folyamatos kapcsolat lehetővé teszi a vevői igények legteljesebb mértékű figyelembe vételét. 

Szolgáltatási portfóliónk:

 • P&I – ok készítése, meglévők kiegészítése, aktualizálása;
 • Csőosztályok, specifikációk kidolgozása;
 • Hatósági engedélyezési tervek készítése;
 • Generál tervezés - Szakmák közötti összehangolás, koordináció, project management;
 • Beruházási költségbecslés, megvalósíthatósági tanulmány készítése; 
 • Üzem elrendezési tervek készítése;
 • Csővezetékek méretezése (belső nyomásra, nyomásesés számítás);
 • Csőfeszültség analízis;
 • Csőtervek (nyomvonal tervek, nézetek és metszetek, izometriák)
 • Anyagjegyzék (izometriánként és összesítve)
 • Szerelvényjegyzék;
 • Csőtartózás (egyedi és típuscsőtartók meghatározása)


Egyedi készülékek tervezése

Legyen szó meglévő készülék felújításáról (pl. kötegcsere), vagy teljesen új készülék tervezéséről, sok évtizedes mérnöki gyakorlat és tapasztalat áll az Europlan Mérnökiroda mögött. A hőcserélő típusú berendezések hőtani, hidraulikai és szilárdsági méretezését házon belül, nagy szakmai hozzáértéssel végezzük, figyelembe véve a vevő által meghatározott technológiai paramétereket. Kívánságra, szívesen tanácsoljuk a megrendelőt a szerkezeti anyag kiválasztásában is. A Megrendelő specifikációja szerint a számításokat és kiviteli terveket akár európai, akár amerikai szabvány szerint is el tudjuk készíteni. A nagyméretű tárolótartályok tervezésében is sokéves tapasztalat biztosítja a szabványszerű és jól használható tervdokumentáció elkészítését.


Szolgáltatási portfóliónk:

 • Egyedi készülékek (nyomástartó berendezések) szilárdsági méretezése EN13445 vagy ASME Code VIII Div. 1 szerint;
 • Egyedi készülékek (nyomástartó berendezések) kiviteli terveinek elkészítése;
 • Köpenyes hőcserélők és léghűtők hőtechnikai és hidraulikai méretezése;
 • Hatósággal (Notified Body – pl. TÜV) történő egyeztetés;
 • Engedélyezési tervek elkészítése;


Kiegészítő szolgáltatások

Professzionális partnerünk bevonásával a legmagasabb szinten álló lézer szkenneléses módszerrel képesek vagyunk a meglévő üzemrészeket vagy komplett üzemeket, gyárakat digitális formában felmérni. A szkennelt adatállományból szakmérnöki teljesítmény révén olyan file-ok nyerhetők, amelyek a 3D modellépítő üzemtervező szoftver számára bemenő adatbázist biztosít. Így pl. egy zsúfolt üzemben történő bővítés vagy kiegészítés megtervezése pontosabbá válik s minimalizálni lehet az ütközéseket. A beszkennelt állomány felhasználásával és körültekintő, alapos, aprólékos munkával utólag elkészíthető egy üzem 3D-s terve, sőt a teljes tervdokumentációja is. Ez különösen régebbi üzemek esetében lehet fontos. 

Szolgáltatási portfóliónk:

 • Üzemek, üzemrészek vagy akár komplett gyárak lézerszkenneres felmérése, digitális térképének, 3D-s helyszínrajzának elkészítése; 
 • Meglévő üzemekben végzendő tervezési feladatok során helyszíni felmérés készítése;
 • A beszkennelt pontfelhők segítségével reverse-engineering készítése, a meglévő üzem dokumentációjának megegyezés szerinti szinten történő elkészítése;


Compressor Controls Corporation (USA) képviselete

A CCC csaknem négy évtizedes múltra visszatekintő, globálisan működő szakvállalat az Egyesült Államokbeli Des Moines-ből. A turbó berendezések (kompresszorok, turbinák stb.) gépvédelmére kidolgozott, forradalmian új algoritmusokon alapuló számítógépes vezérlés a szakterülete. A CCC által az 1980-as években kidolgozott és alkalmazott algoritmusokat jogi oltalom védte ameddig levédhető volt, ma azonban már szinte iparági standardként alkalmazzák az ezen a szakterületen működő vállalatok. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a CCC a mai napig is piacvezető a turbokompresszorok és egyéb turbógépek mikroprocesszoros védelmének területén. A Nuovo Pignone (GE) kompresszorait és a GE turbináit a gyártó CCC vezérléssel szállítja a vevők számára. A MOL Dunai Finomítójának több üzemében is megtalálható a CCC vezérlő rendszere, amely a teljes üzemi műszeres vezérléssel összehangolva látja el feladatát. A gépvédelem mellett a CCC vezérlése az üzemi környezet technológiai rendszerét is figyelembe veszi és beavatkozása a process technológia működésének fenntartása is a célja. Ezért jellemző, hogy ahol a kézi vezérlés, vagy kevésbé kifinomult számítógépes vezérlés mellett a nagyberendezés leállna, és termeléskiesést okozna, ott a CCC rendszer által vezérelt kompresszorok, expanderek, turbinák működésben maradnak. Ez növeli a teljes üzemi rendszer megbízhatóságát és rendelkezésre állási mutatóját.